Fyysisesti aktiivinen arki on kustannustehokas keino tukea ikäihmisen toimintakykyä ja itsenäistä asumista kotona. Voimaa vanhuuteen -kunnissa suunnitellaan ja koordinoidaan poikkihallinnollisissa yhteistyöryhmissä terveysliikuntaa toimintakyvyiltään heikentyneille ikäihmisille. Samoilla resursseilla saadaan näin enemmän aikaiseksi.
Terveysliikunnan etuja ei tunneta eikä käytetä riittävästi iäkkäiden toimintakyvyn parantamisessa, muistisairauksien ehkäisyssä tai masennuksen sekä yksinäisyyden torjumisessa. Voima- ja tasapainoharjoittelu on tehokkain yksittäinen keino ehkäistä lonkkamurtumia (65+ -ikäisillä noin 8 000 lonkkamurtumaa vuosittain, Sotkanet 2018). Arvioiden mukaan joka kolmas lonkkamurtuma voitaisiin ehkäistä säännöllisellä harjoittelulla, jolloin säästö hoitokuluissa voi olla jopa 78–130 miljoonaa.
Voimaa vanhuuteen -ohjelmakuntien poikkihallinnolliset yhteistyöryhmät suunnittelevat saumatonta liikuntapalveluketjua kotona ilman hoivapalveluja pärjääville iäkkäille (75+), joilla on alkavia toimintakyvyn ongelmia. Tavoitteena on ollut tavoittaa juuri tämä usein kunnan liikuntapalveluiden ulkopuolelle jäävä asiakasryhmä ja räätälöidä heille liikkumiskykyä parantavaa voima- ja tasapainoharjoittelua ryhmissä. Kunnan eri hallintotokuntien ja järjestöjen yhteistyö on onnistumisen edellytys. Katso Kumppanuudella kuntoon -video aiheesta.
Kolmen vuoden kehittämistyön jälkeen yhdessä oppimista jatketaan alueellisissa Voimaa vanhuuteen -oppimisverkostoissa.
Johdon tuki luo edellytykset
Kunnan luottamus- ja virkamiesjohdon on tärkeä ymmärtää liikunnan merkitys toimintakyvyiltään heikentyneille ikäihmisille. Kun ikäihmisten terveysliikunta saadaan kirjattua osaksi kuntastrategioita ja hyvinvointikertomuksia, on eri toimijoiden helpompi suunnitella ja toteuttaa toimintaa yhteistyössä.
”Vanhusvoittoiset Voimaa vanhuuteen -kunnat eivät saa rahaa kehittämistyöhön vaan tarjoamme heidän käyttöönsä ohjelmassa aikaisemmin kehiteltyjä hyviä terveysliikunnan toimintatapoja ja koulutusta. Tuloksellinen työ tehdään yhdistämällä olemassa olevia resursseja, kohdentamalla toimintaa tarkemmin ja kovalla tahdolla”, kiteyttää ohjelmajohtaja Katja Borodulin Ikäinstituutista.
Itsenäistä elämää liikunnan avulla
Liikunta on halpa ja iäkkäille mieluisa sekä tutkitusti pätevä keino tukea laaja-alaisesti hyvinvointia sekä ennaltaehkäistä ja hoitaa sairauksia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut, että jos koko iäkkään väestön toimintakyky vastaisi parhaiten koulutettujen tasoa, vähenisivät hoito- ja hoivakulut peräti puolella.
Voimaa vanhuuteen -työ on tukenut 15 vuoden ajan kohderyhmän iäkkäiden itsenäistä kotona asumista, mielen hyvinvointia ja osallisuutta. Avainasemassa on ollut ammattilaisten osaamisen vahvistaminen. Kuntiin on koulutettu ikäliikunnan asiantuntijoita kouluttamaan uusia osaajia iäkkäiden liikuntaneuvontaan, voima- ja tasapainoharjoitteluun, ulkoiluun ja senioritanssiin.
Ikäihmiset eivät ole olleet ohjelmatyössä ainoastaan toiminnan kohteita vaan itse aktiivisia toimijoita. Hyväkuntoisia iäkkäitä on valmennettu ulkoiluystäviksi ja kuntosaliryhmien vetäjiksi, ja heidän toteuttamaansa vapaaehtoistoimintaa on koordinoitu kunnan toimesta. Liikuntaraadeissa kuntapäättäjät ja virkamiehet ovat kuunnelleet toimintaan osallistuneiden iäkkäiden kehittämisehdotuksia.
Voimaa vanhuuteen -kunnat ovat vuosien saatossa ottaneet ennakkoluulottomasti käyttöön uusia työtapoja ja valjastaneet liikunnan ehkäisemään iäkkäiden kasvavia hoivakuluja. Heikkenevä kuntatalous ja iäkkäiden laitoshoidon vähentäminen luovat myös muille kunnille tarvetta kustannustehokkaille keinoille turvata iäkkäiden toimintakykyinen ja itsenäinen vanhuus omassa kodissa.
Voimaa vanhuuteen -työ
- Kohdentuu kotona ilman hoivapalveluita asuville iäkkäille (75+), joilla alkavia toimintakyvyn ongelmia.
- Tarjoaa toimintatapoja liikuntaneuvontaan, iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoitteluun sekä ulkoiluun.
- Lisää yhteistyötä kunnan eri hallintokuntien ja järjestöjen kesken.
- Ikäinstituutti koordinoi ohjelmaa ja mentoroi kuntien yhteistyöryhmiä
- Uusia kuntia otetaan mukaan ohjelmaan hakemusten perusteella säännöllisin väliajoin
Lisätietoa Voimaa vanhuuteen -ohjelmasta osoitteesta www.voimaavanhuuteen.fi.
Teksti: Anne Honkanen, Ikäinstituutti
Kuva: Ikäinstituutti / Ossi Gustafsson
Jaa tämä: