SuomiMies seikkailee -kampanja kannusti vuosina 2007–2017 suomalaisia miehiä terveellisen ja liikunnallisen elämäntavan pariin. Kampanjan päämääränä oli luoda pysyvää toimintakulttuuria työikäisten terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien miesten aktivoimiseksi. Tavoitteena oli herättää miesten kiinnostus omaa liikkumista ja omaa hyvinvointia kohtaan sekä parantaa työssä jaksamista.
SuomiMies seikkailee osoittautui toimivaksi terveydenedistämiskampanjaksi, joka tavoitti kohderyhmää, aktivoi toimijakenttää sekä keräsi mediahuomioita. Kampanja on luonut edellytyksiä sekä toimintamalleja miehille kohdennettuun terveydenedistämistyöhön paikallistasolle: SuomiMies seikkailee -brändi, rekkakiertuetapahtumien hyödyntäminen terveysliikunnan edistämisessä, miehille suunnatut materiaalit ja kuntotestit sekä KKI-ohjelman jakama taloudellinen tuki ovat helpottaneet paikallisen toiminnan käynnistämistä. Ja toisinpäin: kampanjalle toi ulottuvuutta viestin vieminen usein eri keinoin, monen eri toimijan ja kanavan kautta.
SuomiMies seikkailee osoittautui toimivaksi terveydenedistämiskampanjaksi, joka tavoitti kohderyhmää, aktivoi toimijakenttää sekä keräsi mediahuomioita.
Vuonna 2007 käynnistynyt kampanja nosti valtakunnallisesti esille miesten terveyden niin liikunta- ja terveysalan toimijoiden keskuudessa kuin yleisessä keskustelussakin. SuomiMies seikkailee -kampanja on edistänyt liikunnallista tasa-arvoa kohdentumalla miehille sekä huomioiden liian vähän liikkuvat miesten alaryhmät.
Kampanjan taustalla olivat polttavat tarpeet miesten terveyden edistämiseksi:
- miesten naisia suurempi kuolleisuus
- miesten ja jo nuorten miesten heikko fyysinen kunto
- sosioekonomiset terveyserot
- työelämän murroksen aiheuttamat muutokset työllisyydessä
- miehille suunnatun liikunta- ja painonhallintatoiminnan vähäisyys.
Liikunnan ja terveyden edistämistä lähdettiin kampanjassa toteuttamaan tavalla, joka poikkeaa aiemmasta. Panostaminen terveellisiin tottumuksiin sanoitettiin seikkailuksi. Huumori, miehinen tyyli, rento ote elintapamuutoksiin sekä matala kynnys liikunnan aloittamiseen kannustivat miehiä liikunnallisempaan elämäntapaan sekä terveellisten ravintotottumusten pariin.
SuomiMies seikkailee -kampanjaa toteutti Kunnossa kaiken ikää -ohjelma yhteistyökumppaneineen. KKI-ohjelma julkaisi vuonna 2018 koosteraportin kampanjasta.
Yhteistyön voimalla!
SuomiMies seikkailee -kampanja nojautui verkostomaiseen työskentelyyn ja kumppanuuteen. Ilman yhteistyökumppaneita ei olisi ollut koko kampanjaa. Yhteistyö toi toiminnalle laajuutta ja paransi kohderyhmän tavoittamista. Kampanjan puitteissa luotiin toimintamalleja ja työkaluja yhteistyökumppaneiden käyttöön heidän oman perustyönsä tukemiseksi. SuomiMies-ideologia jalostui kunkin kumppanin näköiseksi.
Keskeisiä kumppaneita olivat Liikunnan aluejärjestöt ja kunnat, jotka ovat muuan muassa toteuttivat kolmen rekkakiertueen tapahtumat. SuomiMies seikkailee -kampanjan verkostoon kuului lukuisa määrä valtakunnallisia liikunta- ja terveysjärjestöjä sekä kaupallisia tahoja, joiden oma työ ja osaamisalue tukivat kampanjaa. Yhteistyömuotoja olivatesimerkiksi osallistuminen SuomiMies seikkailee -rekkakiertueelle, miehille suunnattujen liikuntahankkeiden suunnittelu ja toteuttaminen sekä yhteistyö koulutuksissa, materiaalituotannossa ja viestinnässä.
Miten saadaan 35 000 miestä rekkaan?
SuomiMies seikkailee -kampanjassa ajatuksena oli viedä toiminta lähelle miehiä ja samalla kannustaa paikallisia toimijoita yhteistyöhön miesten terveyden edistämiseksi. Miehisellä tyylillä tehtynä tämä tapahtui rekalla ja valtakunnallisen rekkakiertueen merkeissä. Rekka parkkeerasi päiväksi tyypillisesti torille tai marketin pihaan.
Rekan sisälle oli rakennettu testiasema, jossa tarjottiin maksuttomat SuomiMiehen kuntotestit. Kuntotestit käsittävät puristusvoimamittauksen, kestävyyskunnon arvioinnin Polar-sykemittarilla sekä kehonkoostumuksen mittauksen InBody 720 -laitteella. Lisäksi osallistujilta mitattiin vyötärönympärys. Miehet saivat mukaansa tulokset kansiossa sekä SuomiMiehen treenioppaan. Tuloksista annettiin ryhmäpalaute, ja omista tuloksista oli mahdollisuus kysyä tarkemmin.
SuomiMies seikkailee -rekkakiertueilla oman kuntonsa testautti 35 000 miestä, joista 2/3 hyötyisi testituloksen perusteella liikunnan lisäämisestä ja ravintotottumusten parantamisesta.
SuomiMiehen kuntotestit puolsivat paikkaansa turvallisena, helppona, nopeana ja silti luotettavana testimenetelmänä, joka kiinnosti miehiä ja jolla tavoitettiin erityisesti myös fyysisesti huonokuntoista kohderyhmää.
SuomiMies seikkailee -rekkakiertueilla oman kuntonsa testautti 35 000 miestä, joista 2/3 hyötyisi testituloksen perusteella liikunnan lisäämisestä ja ravintotottumusten parantamisesta.
Testimenetelmä on käytössä myös Liikunnan aluejärjestöillä, yksityisillä toimijoilla sekä LIKES-tutkimuskeskuksen testiasemalla, joka on tehnyt tulosten analysointiin ja kokoamiseen Kehon kuntoindeksi -ohjelmiston.
Kaikenkokoisille ja -kuntoisille miehille
SuomiMies seikkailee -kampanjalla kannustettiin miehiä liikkeelle miesten omaa fyysistä aktiivisuutta tukien. Kampanjan toiminta ja materiaalit olivat helposti lähestyttäviä ja lähes kaikkien saatavilla. Niissä lähtötaso oli mieluummin liian helppo kuin vaikea. Tiedon määrää rajattiin. Tavallisten miesten esiintymisellä kuvissa välitettiin viesti, että toiminta sopii kaikenkokoisille ja -kuntoisille miehille. SuomiMiehen kuntotestit tarjosivat tukea elintapamuutoksessa. Kampanjassa tuettiin miehille suunnatun toiminnan syntymistä paikallistasolle.
Suomalaiset työikäiset miehet ovat terveystietoisia ja heistä noin 85 prosenttia tuntee liikuntasuositukset. Haasteena kuitenkin on, että tieto liikunnan terveysvaikutuksista ei siirry helposti käytäntöön. Huonokuntoiset miehet pitävät omia liikuntataitojaan heikompina verrattuna hyväkuntoisiin miehiin. Heidän arvionsa omasta pystyvyydestään ovat alhaisempia samoin kuin omat arviot tavoitteiden saavuttamiseksi. Lisäksi fyysisesti huonokuntoiset miehet saavat vähemmän sosiaalista tukea hyväkuntoisiin verrattuna. (Kaasalainen ym. 2013.)
Kampanjoinnin tavoitteena paikallistason toiminta
Toiminnan levittäminen valtakunnalliseksi edellytti myös paikallisten liikunta- ja terveysalan toimijoiden osallistumista, sillä miehille oli tärkeä saada heille suunnattua toimintaa omalle paikkakunnalle. Kampanjan tavoitteena oli kannustaa paikallistoimijoita huomioimaan miehet toiminnassaan ja tarjonnassaan sekä lisätä verkostoitumista miehille suunnatun toiminnan käynnistämiseksi.
Esimerkiksi, jotta miehille olisi olemassa kotipaikkakunnalla sopivaa liikuntatoimintaa, lisättiin paikallisten liikunta- ja terveysalan toimijoiden valmiuksia sen järjestämiseen:
- Tietoa: SuomiMies seikkailee -seminaarit miesten hyvinvoinnin asialla eri puolilla Suomea
- Valmista aineistoa: SuomiMies seikkailee -materiaalit, SuomiMiehen kuntotestien malli, verkkosivusto
- Näkyvyyttä, yhteistyökumppaneita, elintapamuutokseen motivoituneita miehiä paikanpäälle: SuomiMies seikkailee -rekkakiertue paikallisen yhteistyön tukijana ja kannustajana huomioimaan miehet toiminnassa
- Opastusta: tarvittaessa Liikunnan aluejärjestön terveysliikunnan kehittäjän tuki toiminnan suunnitteluun
- Taloudellista tukea: hanketukea toiminnan järjestämiseen
Teksti: Miia Malvela, Kunnossa kaiken ikää -ohjelma
Kampanja on päättynyt, mutta miehisen terveyden kulmakiviin keskittyvä verkkosivusto jatkaa edelleen tarinaansa itsenäisenä miehille suunnattuna sivustona.
Lue lisää:
www.suomimies.fi
www.kkiohjelma.fi
Jaa tämä: